Home تاریخ ملک قاورد
تاریخ - سلاطین - ۰۷/۱۰/۱۴۰۲

ملک قاورد

عماد الدین قرا ارسلان قاورد، مشهور به ملک قاورد از حاکمان بنام اهل سنت ایران و مؤسس سلسله قاوردیان در کرمان و مکران

ملک قاورد مؤسس سلجوقیان کرمان:

سَلْجوقیانِ کِرمان یا قاوَرْدیان، شاخه‌ای از سلجوقیان بودند که از حدود قرن ۵ تا اواخر قرن ۶ هجری در بخش‌هایی از کرمان و مکران توسط عماد الدین قرا ارسلان قاورد تاسیس شد که پس از تسلیم حاکم بویهی، ابوکالیجار دیلمی، حکومت این دیار را بر عهده گرفت حکومت سلجوقیان کرمان ۱۵۰ سال به طول انجامید.

منش و سیرت ملک قاورد:

ملک قاورد پادشاهی مظفر، اصلاح‌‌گر و مدبر بود. رأی و نظرهایش سبب پیروزی‌های او شد و نشانه‌های اقبال او در پادشاهی بر صفحات روزگار بر جای ماند.

در مورد عدالت و پاکدستی او گفته‌اند در زمان حکومتش هیچ چیز به مال و اموال شخصی‌اش اضافه نشد.

محمد بن ابراهیم خصیبی مولف کتاب سلجوقیان و غز در کرمان می‌نویسد: از اخلاق جهانداری او یکی آن بود که در محافظت املاک و پول در مدت سی و چهار سال که پادشاه بود نیم ذره در نقد او زیادت و نقصان نبود.

خدمات سلجوقیان کرمان:

در این دوران بود که برای نخستین بار حکومتی مستقل در کرمان تشکیل شد و این سرزمین از لحاظ اقتصادی، فرهنگی، علمی و ادبی به اوج قدرت خود رسید. با شکل‌گیری حکومت سلجوقیان کرمان، تأسیس مدارس و توجه به علم آموزی و علما در اغلب مقاطع تاریخ این دوره به چشم می‌خورد. آبادانی و توسعه در دوره سلاجقه کرمان هرچند در اواخر دچار انحطاط و تفرقه بود، ایام اقتدار این قوم، برای کرمان موجب امنیت، و آرامش نسبی بود و به توسعه آبادانی و تجارت این سامان کمک بسیاری کرد.

اوضاع اقتصادی کرمان در دوره‌ی سلجوقیان کرمان:

کرمان در دوره سلاجقه به واسطه موقوفات، یکی از آبادترین شهرهای ایران بود

کرمان از نظر بازرگانی وتجاری در دوره فرمانروایی نوادگان قاورد پیشرفت نمود و رونق یافت. در دهه‌های پایانی سده پنجم قمری/یازدهم میلادی؛ و دهه‌های اول سده آینده، شهرهای کرمان تا بردسیر و جیرفت فعالیت بازرگانی وسیعی داشتند و محلات تجاری آن‌ها مهاجرنشین‌هایی از بازرگان بیگانه بودکه از سرزمین‌های دور دستی چون بیزانس و هند به آنجا آمده بودند

وفات ملک قاورد:

ملک قاورد سرانجام در سال ۴۶۵ هجری قمری در شهر تاریخی کرج ابودُلَف که میان اراک و بروجرد بوده‌است، وفات یافت.

Check Also

محرومیت های سیاسی اهل‌سنت ایران

پس از پیروزی انقلاب قرار بود رنگ و نژاد و زبان و دین امتیاز نباشند و حکومت اسلامی برخاسته …