Home تاریخ آثار باستانی مسجد جامع نهاوند
آثار باستانی - تاریخ - ۰۹/۱۰/۱۴۰۲

مسجد جامع نهاوند

یکی از بناهای تاریخی اهل سنت و از مساجد ارزشمند شهرستان نهاوند و استان همدان است

این مسجد تاریخی بر دامنه تپه ای در مرکز شهر مجاور بازار قدیمی و در ضلع شمالی میدان قیصریه واقع شده است

مسجد جامع نهاوند از سادگی ویژه‌ای برخوردار است که همین سادگی باعث زیبایی این مسجد تاریخی شده است.

این مسجد دارای سه در ورودی است؛ یکی از درها به‌طرف بازار قدیمی بازمی شود و بالاتر از کف شبستان مسجد قرار دارد و ۲ در دیگر نیز به‌طرف حیاط قدیمی مسجد قرار دارند.

این مسجد از آثار دوره سلجوقیان است و از سادگی ویژه‌ای برخوردار است و تنها تزیین مسجد کتیبه سنگی کوچکی به ابعاد ۵۰*۲۵ سانتی‌متر و مربوط به دوره سلجوقیان است.

در اطراف این کتیبه و بالای آن به خط کوفی جملات “لا اله الا الله ”و “محمد رسول‌الله ”نوشته‌شده است و در بالای قوس محراب لوحه سنگی کوچکی نصب‌شده که شامل تاریخ مرمت مسجد در دوره صفویه است.

طاق و گنبد مسجد بر روی چهارستون قطور استوارشده و سقف با سه گنبد هم‌ارتفاع پوشیده شده است.

ضخامت دیوارهای شرقی و غربی شبستان بیش از دیوارهای شمالی و جنوبی آن است. فرش‌انداز وسط از فرش‌انداز طرفین عریض‌تر است و با سه گنبد هم ارتفاع پوشیده شده است.

مصالح عمده در ساخت این مسجد را آجر با ملات گچ‌وخاک تشکیل می‌دهد و همین امر سبب شده است تا مسجد جامع از سادگی ویژه‌ای برخوردار شود.

ارتفاع کف شبستان مسجد به کف خیابان حدود ۵/۵ متر است و برای دسترسی به مسجد باید از ۲۵ پله بالا رفت؛ این بنا دارای نقشه‌ای به شکل مربع‌مستطیل به طول تقریبی ۱۷ و عرض ۱۲ متر است.

در ضلع شرقی دیوار شبستان سه پنجره مشرف‌به میدان قیصریه، داخل طاق‌نماهایی تعبیه‌شده‌اند و جلوی آن‌ها بالکن کم‌عرضی وجود دارد که پشت‌بام مغازه‌های جلوی مسجد است.

Check Also

محرومیت های سیاسی اهل‌سنت ایران

پس از پیروزی انقلاب قرار بود رنگ و نژاد و زبان و دین امتیاز نباشند و حکومت اسلامی برخاسته …