Home تاریخ آثار باستانی مسجد جامع جهرم
آثار باستانی - تاریخ - ۰۹/۱۰/۱۴۰۲

مسجد جامع جهرم

مسجد جامع جهرم بنا شده در دوره سلجوقیان از مساجد تاریخی شهرستان جهرم به شمار می‌رود.

این مسجد در محله قدیمی سنان شهر جهرم واقع شده است.

در دو طبقه بنا شده و مصالح آن از سنگ طبیعی کوهستان و گچ می‌باشد.

مسجد جامع جهرم از نظر طرح و معماری از آثار بسیار زیبای مربوط به پیش از دوران صفویه محسوب می‌شود.

بر سردر شمالی مسجد تعدادی کتیبه نصب شده و در طرفین ورودی پنج کتیبه وجود دارد که یکی از آنها گویای تعمیرات مسجد در دوره صفویه است. و کتیبه دیگری نیز در این مسجد وجود دارد که تاریخ تعمیر این بنا را در دوره قاجار نشان می‌دهد.

سر در ورودی و شبستان ضلع جنوبی این مسجد نسبت به سایر قسمت‌ها سالم‌تر و پابرجا باقی‌مانده و سردر ضلع جنوب غربی نیز به همان صورت اولیه باقی‌مانده است.

یکی از مهمترین بخش‌های مسجد شبستان جنوبی آن می‌باشد که شامل یک تالار وسیع در مرکز و دو رشته رواق در شرق و غرب است. این شبستان دو طبقه و رواق‌های آن نیز دارای مرتبه فوقانی است. قسمت فوقانی محراب دارای قوس‌های گچی زیبایی است.

کلیه طاقهای اطراف آن شبیه میدان امام اصفهان می‌باشد. لوحی سنگی در بالای در غربی مسجد نصب گردیده است که بر اساس آن، این مسجد در سال ۱۰۸۴ ه-. ق که رو به خرابی می‌رفته، توسط شخصی به نام حاجی رضا تعمیر شده است.

تعمیرات کف‌فرش حیاط و احیای کف‌فرش، احیای پوشش بام شبستان، تعمیرات نما، تعمیرات کاربندی در طاق‌نماهای حیاط و تعمیرات استحکام‌بخشی در محل‌های مورد نیاز مسجد جامع جهرم از جمله اقداماتی است که جدیداً برای مرمت این اثر ملی صورت گرفته است.

این اثر تاریخی در تاریخ ۲ مهر ۱۳۵۳ با شمارهٔ ثبت ۹۸۷ به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

Check Also

محرومیت های سیاسی اهل‌سنت ایران

پس از پیروزی انقلاب قرار بود رنگ و نژاد و زبان و دین امتیاز نباشند و حکومت اسلامی برخاسته …