علامه احمد مفتی زاده – کردستان (سنندج)
احمد مفتی زاده در بهمن ماه سال ۱۳۱۱ هـ.ش در خانواده ای اهل علم و فرهنگ مشهور به خانواده ی مفتی در سنندج چشم به جهان گشود. وی فرزند محمود مفتی و ایشان نیز فرزند علامه عبد الله دشه ای میباشند که وی نیز اهل روستای دشه از توابع شهرستان پاوه بوده که بعدها در سنندج اقامت گزیده است.
استاد احمد مفتی زاده فعالیت دینی خود را از سال ۱۳۴۲ هـ.ش آغاز نمود از سال ۱۳۴۲ تا سال ۱۳۵۰ هـ.ش به عنوان شخصیتی دینی اما منفرد و تنها مشغول به فعالیت بود از سال ۵۲ برنامه ها و فعالیتهایش از محدودهی مساجد خارج و به میان مردم کشیده شد ایشان در سال ۵۶ ابتدا در مریوان و سپس در سنندج مدرسه قرآن را تأسیس نمودند که مورد استقبال مردم این مناطق قرار گرفت سال ۱۳۵۶ همزمان با راهپیمایی و تظاهرات مردم ایران علیه رژیم شاهنشاهی کاک احمد بنا به وظیفه ی دینی و ملی که داشت جهت تنویر افکار عمومی در مسجد امین سنندج جلساتی هفتگی تشکیل داد که به گرمی از آن استقبال میشد.
از ابتدای سال ۱۳۵۷ مفتی زاده نیز بناچار برنامه های مدرسه ی قرآن را موقتاً تعطیل نمود و تمامی تلاش خود را در خنثی نمودن توطئه ها و دسیسه های شاهنشاهی در کردستان و همگام نمودن مردم و پیروانش با انقلاب که در حال شکل گیری بود معطوف نمود پس از پیروزی انقلاب بر نظام شاه و تشکیل شورای انقلاب و دولت موقت مفتی زاده طرح های زیادی در مورد نیازهای اساسی مملکت و تأمین خواسته های بحق مردم از جمله طرح رفع ستمهای ملی مذهبی و طبقاتی برایشان فرستاد و ضمن چندین مسافرت به تهران و قم از نزدیک مسائل را با مسؤلین در میان گذاشت که به آن هیچ گونه توجهی نشد پس از بی ثمر ماندن تلاشهای مستمر بخصوص در مورد نوشتن قانون اساسی و اصلاحات او ناچار شد برائت و بیزاری خود را از این قانون و این نظام اعلام کند و مردم ایران و بخصوص اهل سنت را نیز از این امر همگامی با این حکومت و نظام برحذر بدارد. ایشان پس از خلاف وعده آنها علیه نظام شروع به تبلیغ و آگاه نمودن اهل سنت کرد از تهران شروع نمود سپس به سنندج یعنی مرکز کردستان آمد بعد از آن به سقز و بوکان و مهاباد و آذربایجان غربی سپس وارد استان کرمانشاه شد و در شهرهای روانسر جوانرود و پاوه سخنرانی کرد و آنگاه راهی زاهدان و خاش و سراوان و ایرانشهر شد.
استاد احمد مفتی زاده کناره گیری از سیاست را در زیر سایه این حکومت بر خود واجب دانست و دوستان خود را نیز به کناره گیری از این سیاست آلوده به کفر و ظلم و نیز به خودسازی و اصلاح اهل سنت توصیه کرد.
تاسیس شورای مرکزی اهل سنت (شمس) در سال ۱۳۶۰ هـ.ش را میتوان از مهمترین اقدامات کاک احمد نامید این شوری با هدف دفاع از اهل سنت ایران در تهران تأسیس گردید شورای مذکور اولین کنگره ی خود را در تاریخ دوازده و سیزدهم فروردین ماه سال ۱۳۶۰ هـ ش تشکیل داد که عالمان و فرهیختگانی چون استاد شهید ناصر سبحانی، مولوی عبدالعزیز ملا زاده مدرس حوزه ی علمیه زاهدان ملا عبدالله محمدی امام جمعه ی سقز و … به شورای مرکزی راه یافتند.
شورای شمس در نظر داشت دومین کنگره ی خود را در دوازده و سیزدهم فروردین ۱۳۶۱هـ ش برگزار نماید که جو سیاسی آن زمان اجازه ی این کار را به آنها نداد سر انجام دومین کنگره ی شمس در چهاردهم و پانزدهم مراد ماه سال ۱۳۶۱ هـ ش در منزل مفتی زاده در کرمانشاه برگزار شد.
بعد از این کنگره و در همین سال بود که دستگیری های وسیعی در صفوف علمای اهل سنت بخصوص در سه استان کردنشین کردستان و کرمانشاه و آذربایجان غربی و همچنین استان سیستان و بلوچستان به وقوع پیوست که هزاران جوان فعال و دانشجوی اهل سنت بدون هیچ گونه جرم و جنایتی راهی سیاه چالهای رژیم صفوی مجوسی شدند.
استاد مفتی زاده را نیز در همین سال دستگیر کردند و از همان سال ۱۳۶۱هـ ش) تا سال ۱۳۷۱ هـ. ش یعنی ۱۰ سال پیاپی ایشان در سیاه چالهای رژیم بودند ایشان تا سال ۱۳۶۸ هـ ش یعنی به مدت ۷ سال ممنوع الملاقات بودند.
ایشان در مدت ده سال زندانی شدیدترین و وحشیانه ترین شکنجه ها را تحمل کرد شکنجه هایی که زبان از توصیف آن ناتوان و شرمسار است. چه بلاهایی که بر سر این مرد مجاهد نیاوردند و چه صخره های سختی را که با ناخن انگشتانش نتراشیدند و چه دامهایی که بر راهش نگسترانیدند تا ذره ای از مواضع درستش عقب نشینی کند اما این رادمرد آن همه شکنجه ها را که خدا میداند و پیکر خسته و در عین حال استوار بعد از زندانش گواه تحمل نمود و حاضر نشد برای لحظه ای از آرمان بحقش دست بکشد و باطلی را امضاء و تأیید نماید. و سرانجام پس از ۱۰ سال شکنجه روحی و جسمی وزن ایشان که ۱۰۷ کیلو بود به ۳۵ کیلو رسید و در زیر شکنجه و رنج و عذاب در بیمارستان آسیای تهران چند هفته ای پس از بیرون آمدن از زندان فرعونیان زمان شهید شدند.
محرومیت های سیاسی اهلسنت ایران
پس از پیروزی انقلاب قرار بود رنگ و نژاد و زبان و دین امتیاز نباشند و حکومت اسلامی برخاسته …