Home تاریخ رشید الدین فضل الله همدانی
تاریخ - سلاطین - ۰۷/۱۰/۱۴۰۲

رشید الدین فضل الله همدانی

رشیدالدین فضل‌الله وزیر، تاریخ‌نگار و پزشک صاحب‌نام اهل سنت ایران و برجسته‌ترین چهره‌ی‌‌‌ ایران در دوره مغول بوده است.

تولد و وفات:

رشید الدین فضل الله همدانی در حدود سال ۶۴۸ هجری قمری در همدان چشم به جهان گشود و در ۲۸ دی ماه ۶۹۶ هجری شمسی در گذشت.

ویژگی‌های رشید الدین فضل الله:

یکی از بزرگ‌ترین شخصیت‌های تاریخ ایران در عهد مغول، و از برجسته‌ترین دانشمندان، مورخان و سیاستمداران اهل سنت ایران در اواخر قرن هفتم می‌باشد

در کودکی و نوجوانی به تحصیل علوم و فنون گوناگون پرداخت و به یکی از پزشکان نام‌آور شهر خویش مبدل گشت؛ به‌طوری‌که بخش زیادی از عمرش را به طبابت شخصی و درباری صرف کرد.

رشیدن الدین و تخصص در علوم مختلف:

رشید الدین علاوه بر علوم مرتبط با طب و مقدمات آن علم، در مهندسی، کشاورزی، علوم اسلامی، مابعدالطبیعه، داروشناسی، تألیف و انشا، تبحر داشت و زبان‌های فارسی، عربی، مغولی، ترکی، عبری و احتمالاً چینی را نیز به خوبی می‌دانست.

رشیدالدین فضل الله در دستگاه حکومتی مغول:

رشیدالدین از راه پزشکی به خدمت پادشاهان راه یافت و در دستگاه اباغاخان رشد کرد و به مقام طبیب مخصوص دربار منصوب گشت. وی به تدریج در امور اداری و دیوانی نفوذ کرده، از منزلت ویژه‌ای در نزد ایلخانان و سایر بستگان مغول برخوردار شد. خواجه در زمان ایلخانان بعدی ( ارغون‌خان و کیخاتون‌خان) همچنان مقام والای خود را در دربار حفظ کرد؛ به‌گونه‌ای که ستاره‌ی اقبالش در زمان سلطنت غازان‌خان درخششی افزون گرفت. غازان‌خان که خود دانشمند و سیاستمداری بزرگ بود، به دانش و علم این طبیب فرزانه پی برد و او را به وزارت دولت ایلخانی برگزید

خدمات رشید الدین فضل الله:

رشید الدین فضل الله در امور دیوانی مردی غیور و جسور بود و تعهدات و وظایف سنگین اداره‌ی ممالک ایران را شخصاً به دوش می‌کشید.

خواجه در دوره‌ی سلطنت غازان‌خان، نقشی مهم در اصلاحات اقتصادی و اجتماعی ایران ایفا کرد. آنچه امروزه از سوی تاریخ‌نگاران «اصلاحات غازان‌خانی» نام گرفته، به یاری دوراندیشی و باریک‌بینی او صورت پذیرفت. با یاری و مشاورت وی بود که نظم نوینی در لشکر، بهبود وضع مالی کشور، تأمین امنیت قضایی، ثبت حقوق مالک و زارع، رونق اقتصاد، آبادی اراضی و اصلاح وضع عاملان به وجود آمد.

بنای ربع رشیدی:

از مهم‌ترین اقدامات وی بنای ربع رشیدی، شهرکی علمی و آموزشی در تبریز بود که با بسیاری مراکز علمی زمان خود همچون نظامیه بغداد قابل قیاس بود که البته پس از مرگش خراب و غارت شد. در ربع رشیدی کتابخانه‌ای دارای کتابهای قیمتی و ارزشمند وجود داشت که بنا به‌گفته تاریخ وصاف تنها برای استنتاخ و صحافی نقشه‌ها و تصاویر کتب ارزشمند خود کمتر از شصت هزار دینار خرج کرده بود.

تألیفات رشید الدین فضل الله:

رشیدالدین فضل‌الله همدانی تألیفات بسیاری دارد که برخی از آن‌ها تصحیح و چاپ شده‌است و برخی دیگر هم به حالت نسخه خطی باقی‌مانده‌است. از جمله این تألیفات عبارتند از:

  1. جامع‌التواریخ
  2. الاحیاء و الاثار
  3. مفتاح التفاسیر
  4. الرساله السلطانیه
  5. لطائف الحقایق
  6. بیان الحقائق
  7. وقف‌نامه ربع رشیدی

Check Also

محرومیت های سیاسی اهل‌سنت ایران

پس از پیروزی انقلاب قرار بود رنگ و نژاد و زبان و دین امتیاز نباشند و حکومت اسلامی برخاسته …