بازار بزرگ شهرضا
بازار بزرگ شهرضا از آثار تاریخی اهل سنت ایران و یکی از بازارهای تاریخی و یادگاری از دوران سلجوقی به جای مانده در این سرزمین است
اگرچه سنگ نوشته ای درمورد تاریخچه ی بازار شهرضادردست نیست.اما به دلیل اینکه بازار پیرامون مسجد جامع بنا شده است,تاریخچه ی احداث بازار را به همان دوره ی بنای مسجد جامع که مربوط به زمان سلجوقیان است نسبت می دهند
نوع ساخت و معماری بازار برگرفته از شیوه معماری دوره سلجوقیان با طاقهای وسیع و بلند که وجود حجرههای قدیمی و کاروانسراها و تیمچهها بر شکوه و زیبایی این مکان تاریخی افزوده است.
بازارشهرضا برخلاف امروز که بیشتر جنبهی دکههای فروش مصارف یومیه ی مردم شهرضا را عهده داراست درزمان قدیم بیشتر جنبه ی تجاری داشته که وجود کاروانسراهای وتیمچه های باقی مانده موید این مدعا است.
تجار شهرضا برطبق اسناد موجود تا اوائل دوران پهلوی اول به عبارتی تجار بین المللی بوده اند.
و از هند و بمبئی گرفته تا شام و حلب واستامبول و بخارا و حتی مسکو مبادلات مستمر تجاری داشته اند
بازار شهرضا از رسته های متعدد تشکیل شده که عبارتند از:
باراز چه ماست فروشان ؛دراین بازار کسبه به فروش محصولات لبنی مخصوصا ماست اشتهار داشتند.
بازارچه مسگران، این بازارچه در زمان قاجاریه به سبک بازار اصفهان ساخته شده که درآن سه در تعبیه شده است. این بازار دارای حجره هایی زیبا و سقفی بلند است.
بازارچه بزازان: این بازار همه دوران در رونق وآوازه بوده است.
بازارچه نخودچی بریزها: این بازار مختص شهرشهرضا است ودر هیچ یک از شهرهای ایران نمونه ای از چنین بازاری را نمی توان پیداکرد.
بازارچه توانا: که نسبت به بقیه قدمت کمتری داردو به دوران پهلوی اول برمی گردد. وانواع کسبه درآن مشغول به کار بوده اند.
سقاخانه ها:از دیگر بناهایی که درطول مجموعه ی بازار قابل توجه است. وجود سقاخانه هایی است که درطول بازار برای تامین آب رهگذاران تشنه کام در فصول مختلف بنا گردیده وبانیان سقاخانه ها برای این بناها موقوفات متعددی را قرارداده اند.
کاروانسراها: از دیگر بناهایی که درمجموعه ی تاریخی بازار مورد توجه است، کاروانسراهایی است که در طول بازار برای اتراق کاروانها احداث گردیده است.
محرومیت های سیاسی اهلسنت ایران
پس از پیروزی انقلاب قرار بود رنگ و نژاد و زبان و دین امتیاز نباشند و حکومت اسلامی برخاسته …