ابونصر فتح الله وزیر
خواجه برهانالدین ابونصر فتحالله وزیر، فرزند کمالالدین ابوالمعالی از وزیران بنام اهل سنت ایران در دوران آل مظفر بود.
پدر برهان الدین:
پدرش، خواجه کمال الدین ابوالمعالی، از اکابر بود. پس از آنکه خواجه رشیدالدین فضل الله همدانی را در ۷۱۸ به قتل رساندند، نام عدهای را که شایستگی وزارت داشتند نوشتند و مقدّم بر همه نام خواجه کمال الدین ابوالمعالی بود، اما او وزارت را نپذیرفت و به زیارت حج رفت و به یزد بازگشت و مدرسهی دارالشفا بنا کرد و سرانجام در سال ۷۳۷ هجری درگذشت.
ویژگیهای ابونصر فتح الله:
ابونصر فتح الله انسانی فاضل و از ممدوحان حافظ بود. به گفته خواندمیر زمانی که امیر مبارزالدین محمد از اوغانیان و جرماییان شکست خورده بود و به کرمان بازمیگشت، خواجه برهان الدین برای استقبال از او چند قطار شتر و استر و ظروف سیمین و زرین از خاصه خویش به او پیشکش کرد.
ابونصر فتح الله در مقام وزارت:
خواجه برهان الدین در سال ۷۴۲ هجری در یزد از سوی امیر مبارز الدین مظفری به وزارت رسید و در سال ۷۵۲ از کار کناره گرفت. امیر مبارزالدین که در سال ۷۵۴ فارس را مسخّر نمود بار دیگر خواجه برهان الدین را در سال ۷۵۶ به وزارت برگزید. چون قاضی مجدالدین اسماعیل شیرازی در همان سال درگذشت، منصب قاضی القضاتی نامبرده ضمیمه وزارت برهان الدین و جامع ریاست دینی و دنیایی وی شد و او در شهر شیراز مستقر گردید.
مدح و ستایش ابونصر فتح الله توسط حافظ شیرازی:
حافظ در چند غزل خود از خواجه برهان الدین یاد کرده و وی را مدح گفته است.
در غزلی به مطلع «یامَبسِماً یحاکی دُرجاً من آلّلا´ لی» در ابیات پایانی آمده است: الملک قد تَباهی ‘من جَدّه و جِدّه/ یارب که جاودان باد این قدر و این معالی // مسند فروز دولت کانِ شکوه و شوکت/ برهان ملک و ملّت بونصرِ بوالمعالی.
در اینجا کلمه جَدّ اشاره به انتساب تبار او به عثمان بن عفان رضی الله عنه خلیفه سوم راشد دارد.
وفات ابونصر فتح الله:
ابونصر فتح الله در زمان وزارتش شاه سلطان، خواهرزاده امیر مبارزالدین و حاکم اصفهان، را به هفتصد تومان اختلاس، متهم کرد.
هنگامی که شاه شجاع به حکومت رسید، شاه سلطان به انتقام اتهام اختلاسی که ابونصر در گذشته به او زده بود وی را به قتل رساند.
محرومیت های سیاسی اهلسنت ایران
پس از پیروزی انقلاب قرار بود رنگ و نژاد و زبان و دین امتیاز نباشند و حکومت اسلامی برخاسته …